Clitopilus prunulus (Hamur mantarı)
Batı dillerinde yumuşaklığından ve piştiğinde aldığı kıvam ve lezzetinden dolayı "uykuluk mantarı" veya unsu kokusundan dolayı "Değirmenci mantarı" olarak adlandırılır. Mikoloji etimolojisinde kokusu "farinaceous" ifade edilir. Bu bazen eski tahıl değirmenlerinin veya karpuz kabuğunun kokusu ile karşılaştırılır.
Kokuya ilaveten bu mantar türünün tanımlayıcı özellikleri şunlardır;
- Spor izi kahverengimsi pembe
- Genellikle kenarları dalgalı beyazımsı-grimsi renkli bir şapka
- Sapa doğru uzanan, olgunken pembemsi renkte lameller
- Üzerinde uzunlamasına çıkıntılar olan sivri elips biçimli sporlar
Clitopilus prunulus'un
çıkıntılı sporları ilginçtir ve incelemeye kalktığınızda üç boyutlu bir
nesnenin mikroskopta iki boyutlu bir göründüğünü size çok iyi anlatır.
Neredeyse
aynı mantar tarafından üretilen çok farklı iki spor çeşidi varmış gibi
görünür. Tâ ki bir Amerikan futbol topunun ucundan ve yanından
baktığınızda farklı göründüğünü algılayıncaya kadar.
Tanımlanması:
Ekolojisi: Saprobik
bir türdür. Tek başına veya scattered (dağınık) veya gregariously
(birbirine yakın öbekler halinde), kozalaklı veya sert odunlu ağaçlar
altında, çayırlıklarda veya orman açmalarında yazın ve sonbaharda, sıcak
iklimli yerlerde kışın da yetişir.
Şapka:
3-12 cm genişliğinde, biraz içbükey fakat kenarlara doğru dışbükeydir.
Kenarları genellikle dalgalı olup düzensizdir. Yüzeyi kuruyken pürüzsüz
veya süetimsi fakat ıslakken sümüksü kaygandır. Renk beyaz, bazen
devetüyü veya grimsidir.
Lameller: Sapa doğru uzanır, birbirine yakın veya sıktır. Önce beyazımsı yaşlandıkça pembemsidir.
Sap:
2-8 cm uzunlukta, 1,5 cm ye kadar kalınlıktadır. Yukarıya doğru
genişlese de bazen baştan sona aynı kalınlıktadır. Beyaz veyasoluk gri
olup üzeri keldir.
Et: Oldukça sağlam; etli, beyaz; dilimlendiğinde rengi değişmez.
Koku ve Tat: Unsu, hamurumsu, çok lezzetlidir.
Reaksiyonlar: Şapka yüzeyinde KOH negatif.
Yorumlar
Yorum Gönder