Mantar Avcısının El Kitabı

Mantarlar ve mantar avcılığı konusunda bugüne kadar yazılmış hem amatör hem de ileri seviyede mantar meraklılarının ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri içeren en detaylı kitap...
Siz hâla edinmediyseniz;
Kargo adresi ve telefon numaranızı mantarkitabi@yandex.com adresine gönderin, kargo dahil 600 TL'ye kitabınız ayağınıza gelsin.

Not: kitabın ikinci baskısı bitmek üzere olup yeni baskı konusunda karar veriledi

Kitap Hakkında

Doğadan mantar toplayanlara rehberlik etmeyi amaçlayan bu kitabın odağında sadece yaşam döngüsü içinde üreme görevi gören ve hepimizin kolayca gözlemleyip mantar olarak tanımladığı yapılar vardır.

Mantar avcıları olarak bizler, Askuslu ve bazidyumlu olmak üzere mantarların iki büyük grubu ile ilgileniriz. Bu kapsamda Türkiye toprakları üzerinde kendiliğinden yetişen büyük boyutlu (makro) mantarların tanımlanması, toplanması ve tüketimi ele alınmaktadır.

Mantar türlerine ait bilgi ve fotoğraflar, kendi topladıklarımla birlikte mantarlarla ilgili en güvenilir yazılı kaynaklar ve tecrübeli kişilerin bilgilerine dayanmaktadır. Bilimsel kaynakların anlaşılmasındaki zorluk bir yana, kişilerden derlenen bilgilerin bilerek ya da farkında olmadan eksik veya yanıltıcı olma ihtimali nedeniyle kitaptaki bazı uç örneklerde hatalı ifadeler bulunabilir.

Kitabın hazırlığı aşamasında facebook sayfamıza eklenen ve bloğa yazılan örneklerden birkaçında bu durumla karşılaşılmış, ancak o mantar türünü elimize aldığımız zaman doğru tanımlamak mümkün olmuştur.

Bu kitap, okuyucunun mantarları olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde, doğru tanımlamasına rehberlik edecek şekilde tasarlanmıştır. Mantarın şekli, rengi ve sporlarıyla birlikte nerede ve ne zaman yetiştiğine ilişkin bilgiler sunulmuştur. İleri düzey okuyucuların faydalanması için her tür için bilimsel isimler ve taksonomik silsile verilmiştir.

 Yine ilgililer için mantar genel gruplarına ait teşhis anahtarı hazırlanarak kitapta sunulmuştur. Kafa karıştırıcı ve mantar avcıları açısından gereksiz karmaşık ayrıntılardan mümkün olduğunca kaçınılmıştır. Sistematik ilişkilere ve yenilebilirlik, zehirlilik, benzerlik veya göze çarpıcılık özelliği olmayan türler ile bunların diğer türlerle bağlantılarına değinilmemiştir. Gerek duyacak tüm okuyucular için açıklayıcı metin bölümlerinden sonra mantar türlerine geçilmiş ve mantar ailelerinin önemli tüm türlerinin küçük fotoğrafları tablolar halinde sunulmuştur. Mantar türleri için erişilebilen Türkçe yerel ve genel isimler kullanılmış, Türkçe isimlerine erişilemeyen türler için ise şeklini veya dünya dillerindeki adını temel alan bir isim kullanılmıştır. Bilimsel adlar mutlaka konuyla ilgili bilimsel kaynaklardan kontrol edilmiştir. Bu nedenle kitapta verilen çoğu isimler geçerli binomial adlar olup tanımlanmasında hataya yol açmayacak şekilde çok az türün eski sinonim adları kullanılmış olabilir.

Bir türün yenilebilir, yenmez ya da zehirli olup olmadığını bilmek mantarı yemek isteyen kişiler için büyük önem taşımaktadır. Gerçekten de mantarları yemeyi düşünenlerin hayatı; o kişilerin mantarların bilimsel adlandırmaları konusundaki bilgilerine bağlı olabilir.

Maalesef çoğu mantar türlerinin yenilebilirliği konusunda yeterli bilgi yoktur. Kitapta açıklanan her tür için, yenilebilirlik bilgileri verilmeye çalışılmış olup zehirli ya da yenmez olarak nitelendirilen türleri lütfen başka bir türe benzetmeye veya yemeye zorlamayınız.

Yenilebilirliği bilinmeyen, ancak bilinen zehirli türlerle yakından ilişkili olan veya toksik bir türle kolayca karışabilen bazı türlerin yenilmemesi önerilir.

Kitapta yenilebilirlik ile ilgili bilgiler sağlam kaynaklardan alınmış, ihtiyaç duyulan yerlerde detaylı açıklamalar yapılmıştır. İnsanlar üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı belgelenen türler yenebilir olarak tanımlanmıştır. Bu konuda en ufak bir şüphe var ise bu türler yenmez olarak nitelendirilmiştir.

Belirli bir türün özel bir toksin veya toksin grubu içerdiğine dair kesin kanıt bulunduğu durumlarda, o mantar türünün zehirli olduğu bildirilmiştir. Eğer bir türün tadı çok acı, buruk, sert ise ya da aşırı hoş olmayan tada sahip ise yenmez olarak rapor edilir.

Kitap içerisinde mantar türü başlıklarında; yenebilen türler için yeşil, yenmeyen türler için sarı ve zehirli türler için kırmızı zemin uygulanmıştır. Ayrıca yenilen ve zehirli türler için fotoğraf üzerine simge yerleştirilmiştir.
 
 

 Lezzet ve pişirme kişisel tercih konusudur ve bu durum gözden kaçırılmadan pazar değeri, dünyada ve ülkemizdeki tercihi, alternatif kullanımları dikkate alınarak bazı lezzet değerlendirmeleri yapılmıştır. Kitapta yenilebilen bazı mantarların nasıl pişirileceği konusunda kısıtlı bilgi verilmeye çalışılmışsa da bu anlatımlar bir yemek kitabı detaylarına sahip değildir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Agaricus (Çayır Mantarı) Türlerinin Genel Özellikleri

Leucopaxillus lepistoides (Kokulu mantar)