Sütlü Mantarların Genel Özellikleri

 

Lactarius ve Lactifluus cinsi, etli meyve gövdeleri ve kesildiğinde süt sızması ile tanınırlar.

Kırılgan mantarlarla (Russula spp.) benzer şekilde gevrek ete sahiptirler. Ayrıca Russula türleri gibi sivri uçlu, ağ deseni veya çıkıntılarla süslü amiloid ( Melzer reaktifi ile boyandığında maviye dönüşen ) sporlara sahiptirler. Pek çok türün sistidleri oldukça büyüktür.
 
Bazılarının tadı hafif olsa da çoğu çok keskindir. Türkiye’de yaklaşık 60 sütlü mantar türü tespit edilmiştir. Türlerin ayrımında kullanılan en önemli özellikleri sütün rengi, renk reaksiyonları (havayla temas ettiğinde oluşan renk değişimi), şapkanın yapısı, rengi ve mantarın tadıdır.
 
Tüm sütlü mantarlar, ağaçlar ve çalılar ile ektomikoriza oluşturur. Sütlü mantarlar kırılgan mantarlarla (Russula spp.) çok yakından ilişkilidir. Hatta tropik bölgelerde bazı sütlü mantar grupları arasında sütsüz türler vardır. Pişirme ve salamura yöntemini biliyorsanız çoğu sütlü mantarlar yenilebilir aksi taktirde şiddetli sindirim sorunlarına yol açarlar.
 
Kesilen bölgeden süt çıkması baz alınırsa aslında başka gruptan mantarlarla karıştırılmaları zordur. Bazı çok küçük Mycena türleri ve tropiklerde yaşayan Lactocollybia türlerinden de süte benzer sıvı sızmaktadır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantar Avcısının El Kitabı

Agaricus (Çayır Mantarı) Türlerinin Genel Özellikleri

Türkiye'nin Mantarları Listesi / Checklist Macrofungi of Turkey