Sütlü Mantarların Genel Özellikleri
Lactarius ve Lactifluus cinsi, etli meyve gövdeleri ve kesildiğinde süt sızması ile tanınırlar.
Kırılgan mantarlarla (Russula spp.) benzer şekilde gevrek ete sahiptirler. Ayrıca Russula türleri
gibi sivri uçlu, ağ deseni veya çıkıntılarla süslü amiloid ( Melzer
reaktifi ile boyandığında maviye dönüşen ) sporlara sahiptirler. Pek çok
türün sistidleri oldukça büyüktür.
Bazılarının
tadı hafif olsa da çoğu çok keskindir. Türkiye’de yaklaşık 60 sütlü
mantar türü tespit edilmiştir. Türlerin ayrımında kullanılan en önemli
özellikleri sütün rengi, renk reaksiyonları (havayla temas ettiğinde
oluşan renk değişimi), şapkanın yapısı, rengi ve mantarın tadıdır.
Tüm sütlü mantarlar, ağaçlar ve çalılar ile ektomikoriza oluşturur. Sütlü mantarlar kırılgan mantarlarla (Russula spp.)
çok yakından ilişkilidir. Hatta tropik bölgelerde bazı sütlü mantar
grupları arasında sütsüz türler vardır. Pişirme ve salamura yöntemini
biliyorsanız çoğu sütlü mantarlar yenilebilir aksi taktirde şiddetli
sindirim sorunlarına yol açarlar.
Kesilen bölgeden süt çıkması baz alınırsa aslında başka gruptan mantarlarla karıştırılmaları zordur. Bazı çok küçük Mycena türleri ve tropiklerde yaşayan Lactocollybia türlerinden de süte benzer sıvı sızmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder